
27 Kasım 2007 Salı
sponsorluk nedir?/what is sponsorship?

Daha yumuşak bir tanım: ‘Bir olayın ya da aktivitelerin karşılığı olarak bir olay ya da aktiviteye bir teşekkül tarafından doğrudan kaynaklarının (para, insan, araç ve gereçler) sağlanmasıdır.’
– İmaj oluşturma
– İmaj yerleştirme
– İmaj güçlendirme
– Reklam
– Pazarlama
– Halkla ilişkiler
– Sosyal sorumluluk bilinci gösterme
- Tanıtım
Bildiğiniz başka örnekler var mı?Size göre sponsorluk konusuna bakış nasıl?
kurumsal kimlik nedir?/what is corporate identity?

KURUMSAL KİMLİK
Her insanın kendini diğer insanlardan ayıran bir kimliği vardır. Kurumlar ve insanlarbirbirine bu açıdan benzetilebilir. Kurumlar çoğu zaman kimlikleri ile birbirinden ayrılırlar. Müşteriler de bir ürün veya hizmete ilişkin seçimlerini krumların kimliklerine göre yaparlar. Başarılı bir kurum kimliğinin temeli, uygulandığı her alanda tutarlı ve sabiy oluşu meydana getirir. Kuşkusuz bir şirket adını taşıyan her türlü malzeme üzerinde kimliğini doğru ve değişmeyen bir standartla yansıtırsa, görüldüğü her yerde hemen tanınacak ve tüketicinin zihninde bir imaj yaratacaktır. Bu nedenle kurumların sahip olmak istedikleri kimliğe ulaşabilmesi için gereken koşullar arasında organizasyon yapısı, mekanyapısı, tanıtım ve halkla ilişkiler stratejileri, görsel yapısı çok büyük önem taşımaktadır. Bu da ancak şirketin gücü ve yönünü hızlı hatta etkili bir biçimde ileten bir kimlik, çarpıcı ve akılcı bir görsel imaj yaratmakla mümkündür.
Bir kavram olarak kurumsal kimlik
Kurumsal kimlik ile ilgili literatürde üç ana görüşün var olduğu belirtilmektedir. Birinci görüş kurumsal kimliği görsel tasarımm olarak ele almakta, ikinci görüş kurumun bütünleşik iletişimi olarak görmekte ve üçüncüsü ise örgütsel bir davranış çerçevesinde, displinler arası olarak ele almaktadır.
Görsel tasarım olarak kurumsal kimlik
Bir firmanın, binalarının, mağazalarının dış görünümünden, iç dekorasyonuna, ambleminden, kullanılan tüm basılı evraklarına, satış ya da servis elemanlarının kıyafetlerinden, taşıt araçlarının dizaynlarına kadar geniş bir yelpaze içinde, yapılan işe uygun renkler kullanılarak dizayn edilmiş görüntüsüdür.
Bütünleşik iletişim olaral kurumsal kimlik
Kurumsal iletişim, imajı kimliğe dönüştüren süreçtir. Kurum kimliğini, çalışanlara, hissedarlara ve müşterilere ilettiği için önemli bir süreçtir. İletişim olmadan kimlik açıkça anlaşılmaz. İletişim belirli sınırlar içerisinde düşünülmelidir, sadece reklam ve halkla ilişkiler olarak değil. Telefonların yanıtlanmasından, ürün broşürlerine kadar firmanın sahip olduğu herşeyi kapsamaktadır.
Disiplinlerarası bir yaklaşım olarak kurumsal kimlik
Disiplinlerarası yaklaşıma göre bir kurum, kimliğini kurum üyelerinin davranışı, kurumun iletişimi, iç ve dış çevrelerine kullandığı sembollerle edinir.
lider kimdir?/who is leader?
http://spardeth.deviantart.com/art/Why-is-Kadaj-the-SHM-leader-354604

The seven faces are described as something that others can 'see' from the leader:
The 'What you say' face deals with the language of leadership, the meaning that the leader provides and its intention.
'Where you go' addresses the 'maps' that the leader provides for others, the question of the destinations for the organisation and the journeys to get there.
'What you build' is a face of the leader which deals with how time and space is protected, what the organisation hosts (talent, relationships) and what the legacy is.
'What you care about' is a face of the leader that shows values and beliefs, including what is negotiable and what's not.
'How you do it' is a face that addresses what drives the leader and the organisation, 'styles of doing' and degrees of 'freedom' in the structure.
'What you are' deals with self-awareness, responsibility and identity.
'What you do' is a very visible face of the leader that shows him or her as a role model, driver of change and, hopefully, 'practitioner of the seven faces'.
This is the best example for a leader:Mustafa Kemal Atatürk...

yönetici kimdir?/who is the manager?
Yöneticilerin farklı karakterlerine değinen bu videoya bir göz atın...
kriz yönetimi nedir?/what is crisis management?

KRİZ YÖNETİMİ
Kriz yönetimi, kriz belirtilerini algılama konusunda gerekli duyarlılıkları göstererek, örgütün krize düşmesini engelleme ve aniden ortaya çıkan kriz durumlarında, örgütü en az maliyet ve kayıpla kriz durumundan kurtarma sürecidir. Kriz sırasında kriz yönetiminin ana konular üzerinde yoğulaşmasının, hızlı ve etkin kararlar almasının, karar vermede hangi araçlardan destek alabileceğini ve acil bir olaya örgütün her birminde nasıl tepki verilmesi gerektiğini bilmesinin yolu kriz öncesi dönemde kriz planlaması yapmasına bağlıdır. Kriz planlarında başarılı sonuçlar alması için ;örgütün tam olarak hangi iş alanında yer aldıgı ,örgütün ve rakiplerinin pazardaki konumu, örgütün uzun dönemli amaçlarının neler olduğu, örgütün kültürel yapısı ve iletişim yapısının nasıl olduğu sorularının cevaplarının detaylı bir şekilde bilinmesi gerekmektedir.İşletmelerin krizlere hazırlıklı olma düzeyleri beş konumda sınıflandırılır.
-Krize yatkın işletmeler
-Krize duyarlı veya hassas olan işletmeler
-Krize kısmen hazır olan işletmeler
-Krize dayanıklı olan işletmeler
-Krize hazır olan işletmeler
Kriz yönetimi, örgütsel koşullar ve yüksek performanslı çalışanlar yanınıda, daha çok etkin bir liderlik anlayışı sayesinde kriz başarılı olabilir.
TÜRKİYE'DEN ÖRNEKLER
Türkiyede'de 3 önemli şirkette kriz yaşanmıştır. Günlerce kamuoyu tarafından yakından takip edilen, Roche ilaç, Mey İçki ve Onur Air şirketlerinin yaşamış olduğu krizler,şirketlerin kriz anındaki tutumları farklı sonuçlar ortaya çıkarmıştır.
Roche krizinde bir yandan kamu menfaati ve ciddi suçlamalar, diğer yanda hiçbir hazırlığı olmayan şirket yönetimi bulunmaktaydı. Bu tablo uzun süre şirketin gündemde kalmasına sebep oldu. İnsan kaynakları yönetiminden kurumsal yönetim ilkelerine bir çok açıdan itibarı yüksek olan Roche, kriz yönetimindeki eksiklik nedeniyle çok şey kaybederek krizden çıktı.
Mey içki krizinde ise bir miktar geç kalındı. Şirket kamudan yeni alınmış olması ve krizin dış etkenlerden kaynaklanmış olması nedeniyle sorun hemen aşılamadı. Ancak, sonunda, daha ilk başta atılması gereken adım atıldı ve Yeni Rakılar toplatıldı.
Onur Air krizi ise çok iyi yönetildi. bir kurumu yok edebilecek bir iletişim Tusunamisini savuşturmakla kalmadı. Onur ve İtibar savaşının muzaffer kahramanı olarak iletişim tarihine adını yazdırdı. Onur Air kendisine alanlarını kapatan Almanya, Hollanda ve İsviçre'ye teşekkür borçlu. Belki kısa bir süre bir miktar para kaybetti ama itibarını katlayarak arttırdı.Onur Air'in bu krizi yönetirken izlediği adımlar şu şekilde sıralanabilir;
1-Çok hızlı haraket etti gündemi kendisi yönetti.
2-Birinci elden medyaya doğru bilgileri aktardı, susup saklanmadı.
3-Konuyu başta devlet olmak üzere,tüm sosyal paydaşlarının ortak meselesi haline getirdi.
4-Medya karşısında tüm iletişim hatlarını açık tuttu.
5-Üçüncü tarafların, etkileyicilerin desteğini sağladı. Milan taraftarlarını Türkiye'ye taşıma hakkını elde etmesi, Onur Air dahil 15'ten fazla hava yolu şirketinin bakımını yapan Adrian Airways'in başkan yardımcısı Pavel Prhavc'in "Onur Air uçakları en az Lufthansa'nınkiler kadar güvenilir" diye açıklama yapması iltişim açısından nerdeyse son noktayı koyuyordu.
pazarlama nedir?/what is a marketing?
(The 4 P's of Marketing)
Marketing decisions generally fall into the following four controllable categories:
-Product
-Price
-Place(distrubiton)
-Promotion
The term "marketing mix" became popularized after Nail H. Borden published his 1964 article, The Concept of Marketing Mix.Borden began using the term in his teaching in the late 1940's after James Culliton had described the marketing manager as a "mixer of ingredients". The ingredients in Borden's marketing mix included product planning,pricing,branding,distrubiton channels,personal selling,advertising,promotions,packaging,display,servicing,physical handling, and fact finding and analysis.E. Jerome McCarthy later grouped these ingredients into the four categories that today are known as the 4 P's of Marketing, depicted below:
THE MARKETING MIX

tüketici tutumu nedir?/what is consumer attitude?
Behaviour – how you intend to respond
Cognition – what you believe about the product

Consumer attitudes are changing...

itibar nedir?/what is reputation?

1. Corporate Fraud – Going back to the origin of sin with Adam and Eve (read Genesis in the Bible), we must be reminded that we as humans are flawed, commit sin and people are not perfect. Corporations are managed and staffed with people. As a result, corporate fraud committed by executives/people will continue to be a major crisis issue and concern for corporate reputation management for many years to come. We either lean on truth, transparency, accountability, humility and consistency in building honest, long-term corporate and personal reputations, or we lean on fraud, lying, deceit, breaking of the law, inflated egos and evil. I predict there will be many major stories in the news with leading corporations in crisis in 2007. The core crisis will involve inappropriate human behavior and illegal, immoral and unethical choices, which will have consequences.
2. Inappropriate CEO Compensation – Far too many CEOs have excessive salaries, bonuses and stock and most of their compensation is not “appropriately” tied to personal and corporation performance. Message to Top CEOs: Learn something from former Home Depot CEO Bob Nardelli and former NY Stock Exchange CEO Dick Grasso: there is a limit and if you have to ask how much is too much, your reputation will be at risk.
3. The Backdating of Stock Options – My firm is currently helping a corporate client with a major crisis in this area. Recently, Apple Computers joined the growing list of corporations with backdating of stock option crises. Look for these crises to damage the reputations of several other leading corporations and their top executives in 2007.
4. Lack of Transparency - Trust is the most important currency for a corporation and for any reputation. Without trust, a corporate will not have customers, employees, investors and suppliers. Corporate transparency equals corporate trust. Hiding activities, behavior, decisions and more from any of these key audiences is like corporate suicide. Need I say more? However, there are still many corporations too stubborn to embrace transparency. Look for many corporation to still be in crisis in 2007 due to a lack of transparency with many issues and activities.
5. Lack of Accountability – Corporate boards will be asked to step up to the plate more than ever in 2007. Investors are sick and tired of the lack of accountability corporations have had for so many years. They have learned to put more pressure on corporate board to protect their investment and protect the corporation’s reputation.
6. Poor Employee Benefits – One word: Wal-Mart. How corporations treat their employees is a growing concern because employees, unions and critics are making their voices heard in more ways than in the past. For example, the use of social media is changing how these internal crises are handled. As the cost of employee benefits continue to climb, corporations plan to continue to cut important benefits to employees and these cuts increase risk of corporate crises from disgruntled employees.
7. Blog Attacks – Blog attacks are coming not only from unhappy customers and non-employee critics. A blog by an employee or a former employee is as powerful as a story on CNN today. Learn something from the Wal-Mart crises. Your employees are your business and if they’re not happy, you put your entire corporate reputation at risk.
8. Tax Fraud – Tax fraud continue to be on the rise. In fact, in 2002, President George W. Bush established a Presidential Corporate Fraud Task Force and IRS Commissioner, Mark Everson, is a member. That task force is intended to provide direction for the investigation and prosecution of significant cases involving securities and accounting fraud, mail and wire fraud, money laundering and tax fraud. Most of the corporate fraud investigations are joint efforts involving many federal agencies.
9. Racial Crises – As long as we have "leaders" like Jesse Jackson and Al Sharpton and organizations like the NAACP, corporations better embrace diversity and fight racial discrimination in the workplace. These activists and organizations have mastered the power of media to hold corporations accountable for their actions. Look for racial crises to climb in corporate America in 2007 with Sharpton and Jackson exposing a few more crises.
10. Immoral and Inappropriate Sexual Behavior – Unfortunately, the days of the boom-boom room and other immoral and inappropriate sexual behavior by mostly men versus women are not over. Over the years, I have personally counseled several CEOs and corporate boards with these types of crises and more. Power and money corrupt the minds of corporate leaders and some male corporate leaders believe that entitles them to sex with any women within their organization and external to their organization. Many are learning the hard way that isn’t so. Do the right thing. Why? Because your reputation is everything!
