
KALİTE
"Kalite" konusu, çok yeni bir kavramdır. Ancak, kusursuzaulaşma ve mükemmeli yakalama arzusu neredeyse insanoğlunun varoluşu kadar eskidir. Dolayısıyla, kalite kavramı da ilkel bir biçimde de olsa, eski çaglardan günümüze sürekli olarak zihinleri kurcalamış ve gelişme göstermiştir. İnsanların ekonomik koşulları iyileştikçe, kalite konusunda da bilinçlendikleri gözlemlenmektedir. Kalite sözcüğü Latince "Qualis" kelimesinden kaynaklanmakta ve "gerçekte öyle olmak" anlamını taşımaktadır. Bugün kalite denildiğinde insanın aklına sadece ürün değil hizmet kalitesi de gelmektedir. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki, kalite "Mutlak Anlamda En iyi" demek değildir. Kalite tanımını oluşturan iki temel faktör vardır. Ayrıca, günlük hayatta dikkat edilecek olursa, kalite hakkında karar verirken daima bu iki unsur göz önüne alınmaktadır. Bu iki unsur ise şunlardır :
1.Fonksiyon ve kullanım amacı
2.Fiyat
Kalitenin klasik tanımı "standartlara uygunluktur". Ancak bugün bu tanım yeterli olmamakla, kalite; istenenlere başka deyişle "müşterilerin isteklerine uygunluk" olarak da düşünülmektedir.
Türkiye'de Türk Standartları Entitüsü(TSE) kalite konusunda önemli çalışmalar yapan bir kuruluştur. TSE açısından kalite ise şöyle tanımlanmaktadır: Tüketici isteklerinin tatmini, operasyon performansının iyileştirilmesi, maliyetlerin düşürülmesi amacıyla kullanılan stratejik bir araçtır.
Günümüzde kalite "özelliklere uygunluk" ya da standartlara uygunluk" değil "ürün ya da hizmetin kullanıma uygunluğu" dur. Kısaca müşteri isteklerinin karşılanmasıdır.
Çok sayıda ve birbirinden farklı kalite tanımlarının yapılmasının nedeni kalitenin çok boyutlu olmasıdır. "KALİTE" "müşterileri sıkıntılardan koruma değil, memnun etme aracı" dır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder